Trots of tricky?

Als marketingadviseur test ik de meeste nieuwe social media kanalen uit. Ik wil mijn opdrachtgevers hier in kunnen adviseren, dus dan is het wel zo handig als ik weet waar ik over praat. Zo maakte ik 4 jaar geleden een account aan op Instagram. Ik plaats af en toe een fotootje, kijk elke dag even wat anderen plaatsen en bekijk zo nu en dan de trends. Via de zoekfunctie kun je zien wat andere mensen over de hele wereld (met een openbaar profiel) allemaal plaatsen. Dit is kort samen te vatten tot selfies, borden met eten, afgetrainde lichamen en baby’s/kinderen. En dit laatste vind ik soms best schokkend. Er zijn namelijk best wel veel trotse moeders die elke dag een foto van hun kind plaatsen – openbaar! Dus voor de HELE wereld zichtbaar!

En dan heb ik het niet over moeders die af en toe een foto plaatsen, want dat zou ik zelf ook kunnen doen. Ik snap namelijk best dat je trots bent op je kroost. Maar ik heb het over de moeders die een hele tijdlijn vol hebben, die niks anders plaatsen, soms wel 5 foto’s per dag, dié. Er zijn inmiddels zelfs baby’s/kids met een eigen profiel!!! Uiteraard beheert door papa/mama. Met elke dag een fotootje. Kind eet, kind in bad, kind slaapt. Als ze straks iets groter zijn kunnen ze zo het account overnemen en verder gaan met selfies plaatsen…

Maar verplaats je eens in die kinderen. Straks hebben ze een leeftijd waarop zij gaan ontdekken dat hun hele leven op internet is vastgelegd – openbaar. Van de meeste foto’s wordt je als puber echt niet blij hoor (foto’s met eten van oor tot oor, voor het eerst op het potje, etc.). En internet vergeet niks. Ook al verwijdert moeders het op een gegeven moment, die foto’s blijven rondzwerven. Beseffen die ouders wel dat er ook veel mensen online zijn met verkeerde bedoelingen? Een foto opslaan is 1 klik. Ouders moeten hun kind toch ook beschermen?

Op scholen wordt veel aandacht gegeven aan mediawijsheid. Hier wordt kinderen geleerd dat ze niet zomaar alles op internet moeten zetten. Ze leren omgaan met pesters, mensen met verkeerde bedoelingen, verslavingen. Horen ouders deze lessen ook niet verplicht te krijgen? Wat voor voorbeeld geven zij zelf?

Ben ik hier nou zo bekrompen/ouderwets in of denken meer mensen hier zo over? Ik ben echt heel benieuwd naar hoe jullie hier over denken! Ook als je je aangesproken voelt door bovenstaande tekst – wat is je drive om dit te doen?

Mijn advies over deze kwestie zou zijn: 

  • Doe het niet
  • Doe het (soms), maar met je profiel afgeschermd
  • Maak je kind onherkenbaar (zoals veel BN’ers doen)

   

Voorbeeldje: ik heb de naam gecensureerd - want voelt anders niet goed - terwijl dit kind 157.000 volgers heeft.....

Zelfstandig marketing- en communicatieadviseur - vergroot (online) zichtbaarheid van MKB'ers en zzp'ers. Meer weten? Neem gerust contact op!

Annemieke Hageman
Hageman Marketing & Communicatie

Veilingweg 3c
1611 BN Bovenkarspel

06-46456622
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.