Trots als een pauw

Het thema van ondernemersclub NIVO is dit jaar 'trots ondernemen'. Ter ere van het jubileumfeest werd aan alle leden gevraagd om je trotse verhaal in te dienen. Deze zijn gebundeld in een fantastisch mooie waaier (zie hieronder). Voor degene die deze felbegeerde waaier niet in zijn of haar bezit krijgt, deel ik ook hier mijn trotse verhaal

Met een universitair diploma op zak solliciteren midden in de crisis: dat was geen succes. Na een paar baantjes waar ik niet op mijn plek zat, besloot ik mij in te schrijven bij de KvK. Ik had tenslotte weinig te verliezen. In de eerste twee jaar deed ik veel koude acquisitie, ging naar alle ondernemersclubs, deed relevant vrijwilligerswerk, schreef blogs en promootte mijzelf online. Ik heb altijd opdrachten gehad, maar ook twijfels of ik het wel leuk vond en goed genoeg kon. Maar dan kwam er weer een gave kans op mijn pad of ontstond er een mooie samenwerking. Ik leerde mijzelf steeds beter kennen en wist steeds beter wat ik voor een klant kan en wil betekenen.

Inmiddels ben ik vijfenhalf jaar zelfstandig ondernemer en zou ik niet anders meer willen. Ik heb een aantal vaste opdrachtgevers en er lopen continu verschillende projecten. Deze afwisseling vind ik heerlijk. En inmiddels heb ik ook mijn eigen, echte kantoor. Als ik niet bij opdrachtgevers ben werk ik hier, er wordt vergaderd en ik geef er workshops. Mijn droom is om hier werkplekken te maken en te verhuren.

Ik ben nog steeds lid van verschillende ondernemersclubs. Hier haal ik inspiratie uit en bouw ik aan mijn netwerk. Nieuwe opdrachten komen voornamelijk binnen via mijn netwerk. Ik heb geleerd om altijd te luisteren naar mijn gevoel en dat een goede klik hebben erg belangrijk is.

Mijn tips voor andere ondernemers: ga netwerken, doe relevant vrijwilligerswerk en laat jezelf (online) zien! Mensen doen zaken met mensen en gunnen is erg belangrijk. Door vrijwilligerswerk te doen laat je zien wat je kunt en leer je ook weer mensen kennen. Door jezelf met regelmaat (online) te laten zien blijf je top of mind. Als ze op zoek zijn naar jouw dienst of product, denken ze meteen aan jou!

Fotocredits: Karen van Deuren

Fotocredits: Karen van Deuren

Zelfstandig marketing- en communicatieadviseur - vergroot (online) zichtbaarheid van MKB'ers en zzp'ers. Meer weten? Ik maak graag kennis met je!

Annemieke Hageman
Hageman Marketing & Communicatie

Veilingweg 3c
1611 BN Bovenkarspel

06-46456622
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.