Zwangerschapsverlof als zelfstandige; hoe regel je dat?

Vanaf deze week ga ik met zwangerschapsverlof. Als zelfstandig ondernemer heb ik mijzelf nooit langer dan 3 weken vrij gegund, maar nu ga ik het er van nemen! Even alleen maar aandacht voor mijn baby.

Vervanging

Het kostte mij wel even tijd om tot deze mindset te komen. Mijn werk is namelijk niet zo makkelijk stil te leggen voor 3/4 maanden. Vooral niet voor mijn vaste klanten, waar ik continu bezig ben met hun zichtbaarheid. Daarom heb ik gezocht naar iemand die mij kan vervangen. De juiste persoon hiervoor had ik snel gevonden. Aan mijn opdrachtgevers kan ik zo de mogelijkheid bieden van haar diensten gebruik te maken in mijn afwezigheid. Dit geeft mij een gerust gevoel.

Mijn vervangster is ook zelfstandige, dus ik huur haar in. Ik blijf zo de opdrachtnemer bij mijn opdrachtgevers en kan ik na mijn verlof terugkeren.

ZEZ-uitkering

Als zelfstandige kun je bij het UWV een Zelfstandig en Zwanger Uitkering aanvragen. Deze uitkering keert minimaal 16 weken uit. Lees er meer over op de site van het UWV. Het is niet veel, maar wel erg fijn! 

Na mijn verlof

Natuurlijk had en heb ik vragen als ‘willen opdrachtgevers mij nog wel terug na mijn verlof’? Hoe ziet de wereld er dan uit? En hoe ga ik dat straks doen met een kind? Ik ben nu zo flexibel, dat gaat wel anders worden. Gelukkig zie ik bij de zelfstandigen met kleine kinderen om mij heen, dat dit prima lukt. Het zal straks wel even zoeken zijn naar een goede werk-privé-balans. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het allemaal zijn weg wel weer gaat vinden!

Ik wens iedereen alvast fijne feestdagen en meld mij ergens in het nieuwe jaar wel weer!

Zelfstandig marketing- en communicatieadviseur - vergroot (online) zichtbaarheid van MKB'ers en zzp'ers. Meer weten? Ik maak graag kennis met je!

Annemieke Hageman
Hageman Marketing & Communicatie

Veilingweg 3c
1611 BN Bovenkarspel

06-46456622
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.