Beroepsdeformatie: leuk of lastig?

Een beroepsdeformatie is het vertonen van blikvernauwing ten gevolge van het beroep dat men uitoefent, ook buiten de professionele context (Wikipedia) en ongunstige psychische, sociale vorming, veroorzaakt door het uitgeoefende beroep (Van Dale).

Zo klinkt het wel erg negatief, maar we hebben het vast allemaal wel eens. Zo had ik laatst een mooi voorbeeld. Ik was op zoek naar een dienst in de buurt en keek bij drie partijen op de website. Eén van deze partijen had zo’n lelijke, onduidelijke website (met onder andere witte, onleesbare letters in hun dropdownmenu – wie verzint het) dat die pertinent voor mij afviel. Vooral omdat die website ook een belangrijk verkoopkanaal van hun dienst is. Daar wilde ik niet mee geassocieerd worden.

Het lijkt mij niet vreemd dat je meer let op waar je dagelijks mee bezig bent en verstand van hebt. Ik let graag op de marketinguitingen van bedrijven. Mooie, hippe en vernieuwende dingen inspireren mij en de lelijke, ouderwetse uitingen bevestigingen mijn gevoel van hoe het niet moet. En wat de één soms mooi en grappig vindt, vindt de ander not done. Dat is ook het mooie aan mijn vak.

Kijk bijvoorbeeld naar tv-reclames. Wat voor de een grappig en aanstekelijk is, vindt de ander super irritant. En wanneer is het dan goed? Neem bijvoorbeeld de reclameslogan van Kruidvat. Ik denk dat iedereen die wel mee kan zingen (steeds verrassend, altijd voordeeelig). Niet gek, want deze jingle doet al mee sinds 2005 (DERTIEN JAAR)! Daar kun je alles van vinden, maar ik vind dat een prestatie op zich.

In het kader van mijn 'beroepsdeformatie' bekijk ik alle huis-aan-huisbladen en heb ik altijd een mening over uitingen langs de weg. Meestal omdat er veel te veel tekst op staat waardoor je de boodschap mist. Ook de manier van communiceren via post en e-mail is voor mij observatiemateriaal. Kijken wat goed is en wat niet. Dit gaat automatisch en vind ik ook echt leuk. Een blikvernauwing kan ik het niet noemen.

Ik ben benieuwd wanneer jouw beroepsdeformatie de kop op steekt. Bekijk jij foto’s van anderen altijd anders omdat je fotograaf bent? Kun je nergens meer normaal eten omdat je kok bent? Let je altijd op hoe mensen zich gedragen omdat je coach bent? Heb je er last van, maak je er andere keuzes door of is het alleen maar leuk?

Zelfstandig marketing- en communicatieadviseur - vergroot (online) zichtbaarheid van MKB'ers en zzp'ers. Meer weten? Ik maak graag kennis met je!

Annemieke Hageman
Hageman Marketing & Communicatie

Veilingweg 3c
1611 BN Bovenkarspel

06-46456622
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.